Szarlotka na kruchym cieście

Sezon jabłkowy już się zaczął, więc zdradzę Wam dziś sprawdzony przepis, na przepyszną, klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Posypana z wierzchu odrobiną cukru pudru smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

20160828_181310

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnej margaryny
  • 4 jajka
  • garść bułki tartej
  • garść cukru pudru

masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • około 12 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  5 -10 dag rodzynek lub żurawiny

Przygotowanie:

  1. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz 3/4 szklanki cukru wysypujemy do miski lub na stolnicę, mieszamy i dorzucamy margarynę. Całość siekamy drobno nożem.
  2. Dodajemy 3 żółtka (białek nie wyrzucamy, bo przydadzą się później) i 1 całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Nie trzeba się zbytnio przejmować tym, że ciasto nie jest jednolite i gładkie – im dłużej gnieciemy ciasto kruche, tym mniej jest ono kruche.
  3. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około godzinę.
  4. Teraz zajmiemy się jabłkami. Trzeba je obrać i pokroić na kawałki. Dosypujemy do nich 12 łyżeczek cukru, cukier wanilinowy i chwilę smażymy. Można dodać również cynamon, rodzynki i żurawinę. Ja zwykle piekę szarlotkę z jabłek twardych i kwaśnych. Świeża szarlotka może wydawać się wtedy lekko kwaskowata, ale jak już się przegryzie, to smakuje idealnie! Jeśli używam słodkich jabłek, wtedy sypię nieco mniej cukru.
  5. Zostały białka z trzech jaj. Ubijamy je na pianę i powoli dodajemy 1/4 szklanki cukru dalej ubijając, aż piana porządnie zesztywnieje.
  6. Teraz z powrotem wracamy do naszego ciasta. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni.
  7. Jedną część ciasta wałkujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia, wykładamy na blachę i równomiernie posypujemy z wierzchu odrobiną bułki tartej (żeby ciasto nie zamokło od jabłek). Na cieście kładziemy przesmażone jabłka, a na nich pianę z białek.
  8. Drugą część ciasta wałkujemy, starając się by miała taki sam kształt i rozmiar jak nasza blacha, i rozkładany na wierzchu naszej szarlotki.
  9. Widelcem nakłuwamy górne ciasto, tak by przebić się do warstwy z jabłkami.
  10. Gotową szarlotkę wsadzamy na około 1 godzinę do piekarnika. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

20160828_175933

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s